“Zeytinliklere defalarca göz diktiler, defalarca durdurduk. Bu kez izin mi vereceğiz?”
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan torba yasa görüşmelerinde zeytinlikleri imara açacak bir maddenin eklenmesine karşı çıkan Defne Karul, change.org/ZeytinTorbayaSigmaz adresinde imza kampanyası başlattı. Basına kapalı yapılan sunuma göre, konutların inşa edileceği bölgelerde 19 bin 920 dönüm orman alanı ve 2 bin 578 dönüm zeytinlik bulunuyor. Kampanyacı, “Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde değişiklik yapılmasını öngören Torba Yasa Teklifi Komisyon’da kabul edildi; önümüzdeki günlerde hızlıca Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Bu madde geçerse, deprem bölgesindeki zeytinlik alanlar, onları koruyan Zeytin Kanunu’ndan muaf sayılacak ve zorunlu durumlarda yapılaşmaya açılabilecek,” dedi. Ne yazık ki kampanya başlatıldıktan kısa bir süre sonra, 13 Temmuz Perşembe günü, yasa teklifi TBMM'de görüşüldü ve kabul edildi. Torba Yasa'nın 25. maddesi, zeytinlik alanları yapılaşmaya açtı. ”Zeytinliklere defalarca göz diktiler, defalarca durdurduk. Bu kez izin mi vereceğiz?” diyen Defne Karul, herkesi kampanyaya destek vermeye çağırıyor. #ZeytinTorbayaSığmaz hashtag’iyle yürütülen kampanya change.org/ZeytinTorbayaSigmaz adresinde.
“KYK'larda Plastik Atıklara Son Verilsin”
Plastiksiz Temmuz ayı kapsamında bu hafta öne çıkardığımız plastik kampanyası, üniversite öğrencisi Merve Gündoğdu’nun change.org/PlastiksizKYK adresinde ‘Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda (KYK) Plastik Atıklara Son Verilsin’ başlıklı kampanya başlattı. “Türkiye'de onlarca devlet yurdu ve bunlarda kullanılan binlerce plastik atık var. Alternatifi varken tek kullanımlık plastik ürünlere bir son verilmeli. Yurtlara tek kullanımlık plastik şişe yerine su sebili yahut damacana getirilebilir; yemekhanelerde tek kullanımlık plastik tabak yerine seramik tabaklarla devam edilebilir; kahvaltıda plastik çatal bıçak yerine yine akşam yemeğinde olduğu gibi metal çatallar kullanılabilir,” diyerek çözüm önerilerinde bulunan kampanyacı, “Kısa bir süreliğine kullanılıp atılan pet şişeler, plastik tabaklar, plastik çatal - bıçaklar doğaya ve çevremize zarar veriyor, plastik atık krizine yol açıyor. Üstelik plastik sağlığımız için de uygun değil. Yani ne ekolojik, ne ucuz ne de sağlıklı… Binlerce öğrencinin yaşadığı, su içtiği, yemek yediği KYK yurtlarında tek kullanımlık plastikler artık yer almamalı,” çağrısında bulundu. Tek kullanımlık plastiklerin, petrol bazlı hammaddelerden yani fosil yakıtlardan üretildiğini; kalitesiz, pahalı ve kirli olan bu tek kullanımlık plastiklerin geri dönüştürülemediğini ve hem plastik kirliliğini hem de iklim krizini derinleştirdiğini hatırlatan kampanyacı, “KYK yurtları bir değişim sürecine girmeli. Yurtlarda suyumuzu sebil ya da damacanalardan termoslarımıza dolduralım, yemekhanelerde yemeğimizi plastik tabak ve çatallar yerine de tabldot ya da seramik tabaklardan, metal çatal ve kaşıklarla yiyelim,” mesajlarını iletti. Kampanya change.org/PlastiksizKYK adresinde.
Taş Ocağı Projesi’ne karşı yapılan itirazlar sonuç verdi
Işık Güngördü’nün ‘Foça Kocamehmetler Köyünde Taş Ocağı İstemiyoruz’ başlığıyla change.org/FocaTasOcagi adresinde başlattığı imza kampanyasından güzel haber geldi. Taş Ocağı Projesi’ne karşı yapılan itirazlar sonuç verdi. Bakanlığın onayı ile Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılan proje iptal edildi. Evrensel'e konuşan Platform Yürütmesi, “Pers Mezar Anıtı’nın yakınındaki Taş Ocağı Projesi’nden sonra, Kocamehmetler Köyü’ndeki Taş Ocağı Projesi’nin de iptal edilmesi bizim için çifte bayram oldu. İki taş ocağı açılmış olsaydı köylünün geçim kaynağı olan zeytincilik zarar görecek; tarım alanları ve tarihi doku ortadan kalkacaktı. Kocamehmetler Köyü’nde faaliyeti devam eden iki taş ocağının yarattığı tahribata karşı mücadelemiz devam edecek,” değerlendirmesi yaptı. Kampanya change.org/FocaTasOcagi adresinde.
"Kazdağları'nı Terk Et!"
Kazdağları'nda köyleri susuz bırakacak, milyonlarca ağacın kesileceği projenin durdurulması için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin change.org/KazdaglariniTerkEt adresinde yürüttüğü kampanyaya dair bir gelişme yaşandı. Çanakkale'nin Bayramiç ve Çan ilçelerinin sınırlarında kalan Halilağa Bakır Madeni Projesi’nin ruhsat alanında, henüz açılan davanın sonuçlanmamasına rağmen ağaç kesimleri başladı. Kampanyacı, “Daha önce açtığımız dava sonucunda iptal edilen proje için şirket yeniden başvuru yapmış ve proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden onaylanmıştı. Tekrar açtığımız dava henüz sonuçlanmamışken şirket hukuksuz faaliyetlerine başladı. Eğer bu hukuk tanımaz çeteleri hep beraber durdurmazsak Kazdağları tarih kitaplarında, rant için insan eliyle yok edilen koca bir ekosistem olarak yerini alacak. Dur demek için için lütfen paylaşın!” çağrısında bulundu. “Halilağa Bakır Madeni Projesi'nin ne yöremize, ne de ülkemize hiçbir yararı olmayacak, tam tersine ekip biçtiğimiz, hayvanlarımızı yetiştirdiğimiz, geçimimizi sağladığımız, ürünlerinden doyduğumuz topraklarımızı ve ormanlarımızı kaybetmemize neden olacak. Bu nedenlerle söz konusu projenin gerçekleştirilmemesini ve ‘ÇED Olumsuz’ kararı verilmesini talep ediyoruz,” ifadelerini içeren kampanya change.org/KazdaglariniTerkEt adresinde.